Afsluiting practoraat Natuurinclusieve landbouw en ondernemend leren
In november 2020 zette Ine Sturkenboom als eerste practor binnen Terra het practoraat ‘Natuurinclusieve Landbouw en ondernemend leren’ op. Donderdag 14 november 2024 kwam hier een feestelijk einde aan.
Afsluiting practoraat Natuurinclusieve landbouw en ondernemend leren
In november 2020 zette Ine Sturkenboom als eerste practor binnen Terra het practoraat ‘Natuurinclusieve Landbouw en ondernemend leren’ op. Donderdag 14 november 2024 kwam hier een feestelijk einde aan. Tijdens een druk bezochte bijeenkomst op een bijzondere locatie, De Klenckehoeve in Oosterhesselen, rondde Ine het practoraat officieel af en kondigde ze de doorstart van het practoraat ‘Regeneratief (Rent)meesterschap’ aan.
Resultaat van het practoraat
Ine heeft als practor een groot netwerk opgebouwd. Samen met de partners uit het werkveld heeft Ine hard gewerkt aan het bevorderen van een duurzamer landelijk gebied, waarin landbouw en natuur elkaar versterken. Dit heeft geleid tot tastbare resultaten en nieuwe initiatieven die het onderwijs en de praktijk dichter bij elkaar hebben gebracht.
Het practoraat heeft studenten en docenten uitgedaagd en in staat gesteld om zich actief te verdiepen in landschapsbeheer en de agrarische transitie. “Het vraagt tijd, geduld en inspanning om de opgedane kennis vanuit het practoraat te implementeren binnen het onderwijs. Maar als we terugkijken zien we dat we de afgelopen vier jaar vrijwel alle doelstellingen hebben gerealiseerd en we gaan door. De ontwikkelingen staan nooit stil en daarmee het onderwijs ook niet”, aldus Ine.
Om één van de projecten binnen het practoraat te illustreren vertellen vier agro-studenten van Terra tijdens de bijeenkomst hun verhaal over hun stage in Gambia. Daar hebben zij samen met het Nederlandse Mechanisatiebedrijf Tijms V.O.F. uit Geesbrug een systeem van druppelirrigatie aangelegd, met als doel voedselzekerheid te bevorderen. “Er zijn daar zoveel kansen”, aldus de studenten. “Door het klimaat kunnen ze daar jaarrond produceren. Dan hebben ze bijvoorbeeld het hele jaar door pompoenen. Het was een hele leerzame tijd en hadden we niet willen missen.”
Het belang van practoraten in het mbo
Erna Daling, lid van College van Bestuur van DCTerra onderstreepte het belang van practoraten binnen het mbo. “Practoraten spelen een cruciale rol in het verbinden van het onderwijs, onderzoek en praktijk. Ze bieden een platform waar studenten, docenten en bedrijfsleven samenkomen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor actuele vraagstukken. Het practoraat ‘Natuurinclusieve Landbouw en ondernemend leren’ onder leiding van Ine, is een prachtig voorbeeld van hoe practoraten een verschil kunnen maken voor mbo-studenten.”
Toekomst
Het practoraat heeft duidelijk gemaakt dat er een vernieuwende manier van agrarisch ondernemen nodig is; een manier die natuur en landbouw met elkaar verbindt. Dit vraagt dan ook om een transitie binnen het groene onderwijs. “Binnen ons onderwijs kunnen we toekomstig boeren (ondernemers) inspireren en voorbereiden op een duurzame manier van werken” geeft Erna Daling aan. Ine speelt een sleutelrol in al deze ontwikkelingen. “Haar betrokkenheid bij het practoraat en ook in haar werk als programmamanager van de Green Deal Natuurinclusieve landbouw, laten haar toewijding aan het bevorderen van duurzame landbouw en haar hart voor studenten en het boerenbedrijf zien. Met een resultaat waar Ine trots op mag zijn”.
Eind 2024 start Ine met het practoraat Regeneratief (Rent)meesterschap, waar zij haar opgedane kennis, ervaring en netwerk zal inzetten om de komende vier jaar verder te werken aan de verduurzaming van de landbouwsector. Dit nieuwe practoraat richt zich op het versterken van het rentmeesterschap, met een focus op regeneratieve landbouwpraktijken die bijdragen aan het herstel van ecosystemen en het behoud van biodiversiteit.