Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Pim Wittering

Afbeelding (boven)

“Ik ben wel positief over mijn opleiding”, begint Pim Wittering, vierdejaars leerling Tuin, Park & Landschap niveau 4 in Emmen. “Tijdens de opleiding Tuin, Park & Landschap word je opgeleid tot hovenier. Tijdens de opleiding leer je tuinen aanleggen, onderhouden en herstellen. Daarnaast leer je in leerjaar 3 ook mensen aansturen bij een klus. In het vierde jaar ligt de nadruk op het ondernemerschap. Je moet laten zien dat je een bedrijf kunt runnen. Ik vind het over het algemeen een heel leuke opleiding. Het enige wat ik jammer vind is dat door alle veranderingen vanuit de overheid het vakgericht onderwijs zo wordt uitgekleed. Er is steeds minder ruimte voor extra dingen.”

Vooropleiding
Pim heeft een heel andere vooropleiding dan je zou verwachten. Hij is begonnen in de zorg, maar kwam erachter dat dit niet echt iets voor hem was. Pim: “Toch heb ik er wel veel van geleerd. Met mensen omgaan, voor jezelf zorgen. Dat heb je in je leven altijd weer nodig. Via een kennis kwam ik in aanraking met het hoveniersvak en dat leek me wel wat. Ik ben ook iemand die graag buiten bezig is. “Voor mij maken de stages en de opdrachten vanuit de praktijk de opleiding leuk.”

Regioleren
Terra mbo werkt met het concept regioleren. Hierbij wordt er vanuit een leerlingstichting – een ‘echt’ bedrijfje -  gewerkt aan opdrachten vanuit het bedrijfsleven of overheden uit de regio. De leerlingstichting wordt gevormd door vierdejaars leerlingen, zij sturen de derdejaars en soms ook de tweedejaars leerlingen aan. “Binnen het concept regioleren leer ik ontzettend veel. We hebben laatst een opdracht gedaan bij een zorginstelling. Daar moesten we tafels aanleggen voor aangepast tuinieren, zodat mensen met een beperking ook kunnen tuinieren. Tijdens zo’n opdracht leer je hoe je met mensen moet omgaan en hoe je mensen bij het project moet betrekken. Binnen regioleren zeggen docenten ook niet meer wat je moet doen, maar ze begeleiden je meer als coaches. Dat vind ik ook heel prettig werken. Ik heb sowieso een leuke tijd hier op school. Het is een kleine school en iedereen kent elkaar; dat maakt het gezellig.”

Toekomst
Pim weet nog niet zo goed wat hij na zijn opleiding wil gaan doen. Pim: “Ik wil in ieder geval niet doorstuderen. Ik ben nu wel klaar met leren en wil graag aan het werk. Als ik klaar ben dan zie ik wel wat voor mogelijkheden er zijn. Ik ben ervan overtuigd dat je wel kunt bereiken wat je wilt, als je er maar voor gaat!”