Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Opzichter/Uitvoerder Groene ruimte

Ben jij graag buiten in de natuur aan het werk, maar vind je het ook leuk om dingen te regelen en met anderen te overleggen? Dan is de opleiding Opzichter/Uitvoerder Groene ruimte wat voor jou!


Iets voor jou?

Ben jij graag buiten in de natuur aan het werk, maar vind je het ook leuk om dingen te regelen en met anderen te overleggen? Dan is de opleiding Opzichter/Uitvoerder Groene ruimte wat voor jou! Tuinen, natuurgebieden, sportterreinen en recreatiegebieden zijn jouw werkterrein. Of het nu gaat om beheer of compleet inrichten, jij hebt alle ‘groene kennis’ in huis om de klus te klaren. Je leest tekeningen, bereidt groenaanleg voor en je stuurt medewerkers aan. Een prachtige baan toch!

Dit ga je doen

Je begint met een basisjaar waarin je alles leert over het werken in de groene ruimte. Na het eerste jaar heb je een goed beeld van alle mogelijkheden die er zijn. Dan kun je ook beter bepalen wat je leuk vindt en welke kant je op wilt. Kies je voor de opleiding Opzichter/Uitvoerder Groene ruimte dan leer je veel over aanleg en onderhoud van tuinen, parken, sportvelden en ander groen van de natuur, bodem en water. Natuurlijk weet je straks veel over ecologie, plantenkennis en landmeten. 

Ook leer je over werkvoorbereiding, zoals ontwerptekeningen en bestek lezen. Het werk is vaak een combinatie van voorbereidend bureauwerk en uitvoerend buitenwerk. Je bent verantwoordelijk voor het werk, de mensen, gereedschap en machines. 

 Als uitvoerend leidinggevende moet je ook een team kunnen aansturen en kunnen ingrijpen als er problemen zijn. Daarom leer hoe je zorgt dat je ploeg het werk doet volgens de veiligheidseisen en volgens de afgesproken planning. 

 Tijdens je opleiding krijg je ook vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & burgerschap, economie en ondernemerschap. 

De opleiding Opzichter/Uitvoerder Groene ruimte is dan ook een goede basis voor zelfstandig ondernemerschap. Je kunt tijdens je studie extra certificaten behalen zoals VCA, veilig werken langs de weg, heftruck en lichte vellingen (motorkettingzagen), BHV en flora en fauna (natuurwet).

Kies wat je het leukst vindt

Tijdens de opleiding Opzichter/Uitvoerder Groene ruimte kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Je volgt de keuzedelen vanaf het tweede leerjaar. Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding. 

Vooropleiding

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. 

Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat een of twee dagen per week naar school.

Echt Terra: ondernemend leren
Met ondernemend leren, werk je aan vaardigheden om kansen en ideeën om te zetten naar waarde voor anderen. Dat kan op financieel, cultureel, sociaal en/of ecologisch gebied zijn. Je krijgt ondersteuning om van begeleid werken naar zelfstandig werken te groeien. Dit leer je eerst via eenvoudige vraagstukken die na verloop van tijd steeds complexer worden. Je leert goed onderzoek doen. Je werkt vanuit losse onderwerpen naar steeds meer samenhang en waardecreatie. Dat doe je individueel en samen met anderen. 

Regioleren
Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Examens

Als je een mbo-opleiding volgt bij Terra, doe je verschillende examens. Een voorbeeld is de Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst én dat je deze ook in de praktijk kunt toepassen. De proeve is bij een bedrijf of op school. Daarnaast doe je examen in Nederlands en rekenen. Studenten die een niveau 4-opleiding volgen, doen ook examen in Engels.

Echt Terra: ondernemend leren

Met ondernemend leren, werk je aan vaardigheden om kansen en ideeën om te zetten naar waarde voor anderen. Dat kan op financieel, cultureel, sociaal en/of ecologisch gebied zijn. Je krijgt ondersteuning om van begeleid werken naar zelfstandig werken te groeien. Dit leer je eerst via eenvoudige vraagstukken die na verloop van tijd steeds complexer worden. Je leert goed onderzoek doen. Je werkt vanuit losse onderwerpen naar steeds meer samenhang en waardecreatie. Dat doe je individueel en samen met anderen.

Hulp of begeleiding nodig?

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je Leercoach. Deze coach let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Wat ga je na je opleiding doen?

Diploma Opzichter/Uitvoerder Groene ruimte op zak? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als projectleider, teamleider, uitvoerder, werkvoorbereider of planner bij een groenbedrijf of een overheidsinstelling. Je kunt ook zelfstandig ondernemer worden. Je kunt ook zelfstandig ondernemer worden. Met dit diploma heb je grote kans op een baan. Wil je liever doorleren? Met dit diploma kun je naar het hbo. Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk. 

Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl.

Kosten

Wil je weten hoeveel lesgeld jij moet betalen? Check onze webpagina over schoolkosten, lesgeld, tegemoetkoming in de schoolkosten en het mbo Studentenfonds. 

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL
Opzichter/uitvoerder groene ruimte niveau 4

BBL
Opzichter/uitvoerder groene ruimte niveau 4

Kijk ook eens op www.beroepeninbeeld.nl

Diplomanaam

Niveau 4
Opzichter/uitvoerder groene ruimte
Crebonummer 25617 (oud 25454)

Informatie

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Opzichter/Uitvoerder Groene ruimte

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Meppel
Bert Jan Venema, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Terra Groningen
Thijmen Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl 

Aanmelden