Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Hovenier

Een park, tuin of landschap aanleggen of onderhouden, lijkt je geweldig. Ook samenwerken met anderen past bij jou. Herken je dit? Dan is de mbo-opleiding Hovenier iets voor jou.


Iets voor jou?

Lekker buiten bezig zijn. Daar houd jij van! Een park, tuin of landschap aanleggen en onderhouden lijkt je geweldig. Ook samenwerken met anderen past bij jou. Je ontdekt graag de nieuwste trends en de positieve effecten van het groen. Niet alleen van je tuin kun je een groene oase maken, maar ook van je balkon of gevel. En wat dacht je van winkelcentra en schoolpleinen? Heb jij groene vingers? Dan is de opleiding Hovenier echt iets voor jou.

Iets voor jou?

Dit ga je doen

Tijdens de opleiding Hovenier leer je alles over ontwerp, aanleg en onderhoud van groen. Je volgt bijvoorbeeld de vakken aanleg en onderhoud van tuinen en groenvoorzieningen, sortimentskennis, bodem- en bemestingsleer, motoren- en machinekennis, plannen en organiseren én toegepaste beplantingsleer. Daarnaast ga je aan de slag met levende tuinen, ecologie, robotisering en digitalisering in het vakgebied.Je ontdekt ook hoe je een tuin, park, merengebied of sportpark verzorgt. Je leert bijvoorbeeld hoe je een pad verhardt, bomen verplaatst en behandelt, een golfterrein maait en welk gereedschap je wanneer gebruikt. Daarbij vertellen we ook over veiligheid en belangrijke regels. Verder krijg je les in het berekenen van kosten én het plannen en begeleiden van projecten (dit laatste geldt voor niveau 4). 

Natuurlijk leer je ook in de praktijk. Je gaat beplanten, snoeien, maaien, bestraten, een schutting plaatsen en een muurtje metselen. Ook leer je werken met de bosmaaier en weet je straks alles over tuinmachines. Je gaat zelfs bomen vellen met de motorkettingzaag! We geven de lessen op school én op praktijklocaties. Daarbij houden we rekening met de seizoenen. Je gaat ook stage lopen, want zo krijg je veel ervaring. Wat je op school leert, kun je verder oefenen op je stageplek.

Inhoudelijk

Kies wat je het leukst vindt

Je begint met een basisjaar waarin je alles leert over het werken in de groene ruimte. Na het eerste jaar heb je een goed beeld van alle mogelijkheden die er zijn. Dan kun je ook beter bepalen wat je leuk vindt en welke kant je op wilt.

Tijdens de opleiding Hovenier kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding. Bij niveau 2 begin je in het eerste leerjaar al met keuzedelen. Bij niveau 3 volg je ze vanaf het tweede leerjaar. 

Welke diploma's heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat een of twee dagen per week naar school.

Echt Terra: ondernemend leren
Met ondernemend leren, werk je aan vaardigheden om kansen en ideeën om te zetten naar waarde voor anderen. Dat kan op financieel, cultureel, sociaal en/of ecologisch gebied zijn. Je krijgt ondersteuning om van begeleid werken naar zelfstandig werken te groeien. Dit leer je eerst via eenvoudige vraagstukken die na verloop van tijd steeds complexer worden. Je leert goed onderzoek doen. Je werkt vanuit losse onderwerpen naar steeds meer samenhang en waardecreatie. Dat doe je individueel en samen met anderen. 

Regioleren
Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.


Hulp of begeleiding nodig?

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je Leercoach. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat een of twee dagen per week naar school. Deze coach let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

 Hulp of begeleiding nodig?

Kosten

Wil je weten hoeveel lesgeld jij moet betalen? Check onze webpagina over schoolkosten, lesgeld, tegemoetkoming in de schoolkosten en het mbo Studentenfonds.

Kosten

Wat ga je na je opleiding doen?

Diploma Hovenier op zak? Dan kun je alle kanten op. Met mbo niveau 2 kun je bijvoorbeeld aan de slag als hovenier bij een waterschap, recreatiepark, natuurorganisatie of gemeente. 

 Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 2 doorstromen naar niveau 3 en daarna naar de opleiding Opzichter/Uitvoerder Groene ruimte niveau 4. En daarna bijvoorbeeld aan de slag als vakbekwaam hovenier, hovenier/ondernemer, groenvoorziener, uitvoerder, werkvoorbereider of manager groenbedrijven. Er is dus van alles mogelijk! 

Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl. 

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL

Medewerker hovenier niveau 2
Vakbekwaam hovenier niveau 3

Opzichter/ uitvoerder groente ruimte niveau 4

BBL

Medewerker hovenier niveau 2
Vakbekwaam hovenier niveau 3

Opzichter/ uitvoerder groente ruimte niveau 4

 

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker hovenier
Crebonummer 25621 (oud 25452)
 

Niveau 3
Vakbekwaam hovenier
Crebonummer 25618 (oud 25455)
 

Niveau 4
Opzichter/uitvoerder groene ruimte
Crebonummer 25617 (oud 25454) 

Informatie aanvragen en aanmelden

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Hovenier.  Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen: 

Terra Groningen
Thijmen Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
Bert Jan Venema, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Aanmelden

Groningen
Niveau 2:

Medewerker hovenier BBL
Medewerker hovenier BOL

Niveau 3:
Vakbekwaam hovenier BBL

Vakbekwaam hovenier BOL

Meppel

Niveau 2:
Medewerker hovenier BBL

Medewerker hovenier BOL

Niveau 3:
Vakbekwaam hovenier BBL

Vakbekwaam hovenier BOL


Wil je niveau 4 doen? Meld je dan aan voor de opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Als jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst.

Deze opleiding kun je volgen op